0651507822

Schimmelnagels

Een schimmelnagel is een nagel die geïnfecteerd is met schimmel. Het wordt ook wel ‘kalknagel’ genoemd. Schimmels zijn bijna overal aanwezig, maar door vocht en warmte kunnen ze zich in de nagel nestelen.  

Een schimmelinfectie aan de nagel is dezelfde als de infectie die zorgt voor voetschimmel (zwemmerseczeem). De schimmelinfectie begint meestal met een witte of gelige plek aan het uiteinde van de nagel, meestal eerst de grote teen. Als de infectie verergert, verandert de kleur van de nagel in geelbruin.    

Besmettelijke schimmel  

Het lijkt alsof de nagel dikker wordt, maar in feite is dit dood weefsel onder de nagel,  dat de nagel omhoog drukt. De nagel wordt eigenlijk steeds dunner, brokkelig en kan loslaten van het nagelbed. 

De schimmel is besmettelijk en wordt van mens op mens overgedragen. Dit gebeurt vooral in openbare gelegenheden, zoals zwembaden en sportscholen. Draag daarom altijd slippers!

Behandelen

Het besmettingsgevaar alleen al is een goede reden om schimmelnagels aan te pakken. Daarnaast kan de infectie zich uitbreiden naar de nagelmatrix wanneer je hem niet behandeld en dan kom je er misschien nooit meer vanaf.  Voor de behandeling van schimmelnagels worden antischimmelmiddelen gebruikt. Deze middelen remmen de groei van de schimmel, waardoor de schimmel uiteindelijk sterft.   Daarnaast maken ze de nagel weer gezond. Er zijn kuren verkrijgbaar die je moet slikken, maar er zijn tevens zalven en vloeistoffen op de markt, die je rechtstreeks aan kunt brengen. Het is ook aan te raden om schimmeldodend poeder in je sokken en eventueel schoenen te strooien. Niet schimmels gaan dood door  een wasbeurt.

Laat de nagel zitten

Je kunt deze middelen zelf kopen bij drogist of apotheek en ook bij mij in de salon. In ernstige gevallen kun je  met een schimmelnagel naar de huisarts. Gelukkig is dit meestal niet nodig en is een aantal eenvoudige maatregelen voldoende. Was je voeten zonder zeep en droog je voeten vooral tussen je tenen goed af. Draag katoenen of wollen sokken en goed ventilerende schoenen. Je hoeft de schimmelnagel niet te verwijderen. ls de nagel vervormd is, kun je hem het beste bijwerken met een puimsteen of een vijl. Het kan maanden duren voor een schimmelnagel helemaal genezen is. Het kost veel tijd voordat de aangetaste nagel is uitgegroeid. Het is dus eigenlijk een kwestie van goede verzorging en veel geduld.      

Open WhatsApp
Stuur me een WhatsAppje!
Wat kan ik voor u betekenen. Mariejosé